Μπριζόλα από χυτοσίδηρο

Είτε εργάζεστε με rib-eye , λωρίδα Νέας Υόρκης ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της επιλογής σας, δεν υπάρχει πραγματικά καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε μια μπριζόλα στο σπίτι από ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο. Το ζεστό τηγάνι σάς βοηθά να αποκτήσετε ένα όμορφο χρυσοκάστανο ψήσιμο, ενώ η τεχνική του φινιρίσματος των μπριζόλων στο φούρνο βοηθά στην αποφυγή υπερβολικού ψησίματος.

Ένα μαντεμένιο τηγάνι μπορεί να μην σας δίνει τα ίδια σημάδια ή καπνιστή γεύση με το γκριλ, αλλά πολλοί προτιμούν τις ψημένες στο τηγάνι μπριζόλες επειδή έχουν καλύτερο, πιο ομοιόμορφο ρόδινο – και περισσότερο ρόδινο ισούται με περισσότερη γεύση. Μόλις μάθετε μερικά κόλπα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δείπνο με μπριζόλα ποιότητας εστιατορίου μέσα σε λίγα μόνο λεπτά στο σπίτι.

Γιατί το χυτοσίδηρο είναι το καλύτερο τηγάνι για μπριζόλα

Ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο σε κάθε κουζίνα και κάνει το μαγείρεμα της μπριζόλας γρήγορο και απλό. Ο χυτοσίδηρος θερμαίνεται ομοιόμορφα, μπορεί να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες και να διατηρεί καλά τη θερμότητα, όλα αυτά βοηθούν στη δημιουργία ενός τέλειου, χρυσαφένιο ψάξιμο στη μπριζόλα σας.

Ως μπόνους, το λίπος που προέρχεται από τη μπριζόλα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το τηγάνι σας όμορφα καρυκευμένο!

Τρόποι για να καρυκεύσετε τη μπριζόλα σας

Όσον αφορά τα καρυκεύματα, το αλάτι και το πιπέρι είναι πραγματικά ό,τι χρειάζεστε γιατί ενισχύουν τις φυσικές γεύσεις του κρέατος. Άλλα καρυκεύματα, όπως τα μπαχαρικά ή τα αποξηραμένα βότανα, τείνουν να καίγονται όταν η μπριζόλα ψήνεται, γι’ αυτό σας συνιστούμε να τη διατηρήσετε απλή. Μπορείτε πάντα να γίνετε δημιουργικοί προσθέτοντας τη μαγειρεμένη μπριζόλα με μαλακωμένο βούτυρο βοτάνων .

Χρήσιμες συμβουλές για το μαγείρεμα μπριζόλας σε χυτοσίδηρο

Πριν ξεκινήσετε, αφήστε τις μπριζόλες για τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεσταίνουμε το τηγάνι και προθερμαίνουμε τον φούρνο. Θα ολοκληρώσετε τη μπριζόλα στο φούρνο, φτάνοντας στην ιδανική προετοιμασία χωρίς να καείτε το εξωτερικό μέρος της μπριζόλας.

Ακόμα κι αν το μαντεμένιο τηγάνι σας είναι τέλεια καρυκευμένο , θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίγο λάδι. Ο λόγος για αυτό είναι ότι, ενώ η επιφάνεια του τηγανιού μπορεί να φαίνεται πολύ λεία, είναι γεμάτη με σημαδάκια και σχισμές στο μικροσκοπικό επίπεδο. Το λάδι γεμίζει αυτά τα κενά και βοηθά στη μεταφορά της θερμότητας ομοιόμορφα από το τηγάνι στο φαγητό. Επιλέξτε ένα λάδι ουδέτερης γεύσης με υψηλό σημείο καπνού για να αποφύγετε τη γεύση καμένου). Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το βούτυρο δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται.

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, δεν είναι απαραίτητο να αναποδογυρίζετε τις μπριζόλες περισσότερες από μία φορές, αλλά όταν μαθαίνετε για πρώτη φορά πώς να μαγειρεύετε μια μπριζόλα, μπορείτε να την αναποδογυρίζετε κάθε λεπτό περίπου για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε ένα καλό, ομοιόμορφο ψήσιμο.

Ο Οδηγός σας για το Steak Doneness

Πόσο καιρό να μαγειρέψετε μπριζόλα

Ο χρόνος μαγειρέματος θα εξαρτηθεί από το πόσο καλομαγειρεμένο σας αρέσει η μπριζόλα σας και μια πιο πηχτή μπριζόλα θα απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος. Για μια rib-eye μπριζόλα 1 ίντσας μαγειρεμένη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αυτό θα είναι περίπου 3 έως 5 λεπτά ανά πλευρά. Αλλά είναι καλύτερα να κρίνουμε την ετοιμότητα με βάση τη θερμοκρασία, όχι τον χρόνο, για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η εσωτερική θερμοκρασία της μπριζόλας πρέπει να είναι:

  • 110 F για σπάνια
  • 120 F για medium-rere
  • 130 F για μεσαίο
  • 140 F για μεσαίο πηγάδι
  • 150 F για μπράβο

Λάβετε υπόψη ότι η εσωτερική θερμοκρασία μιας μπριζόλας θα αυξηθεί κατά περίπου πέντε βαθμούς μετά το μαγείρεμα καθώς ξεκουράζεται.

Τι να σερβίρετε με μαντεμένια μπριζόλα

Οι δυνατότητες για συνοδευτικά είναι πραγματικά ατελείωτες με τη μπριζόλα. Σερβίρετε τις ψημένες σας μπριζόλες με κλασικά ψητοπωλεία όπως σπανάκι κρέμας , μανιτάρια σοταρισμένα ή τηγανιτές πατάτες τρούφας ή προτιμήστε πιο δημιουργικές επιλογές όπως σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών , mac and cheese κουνουπίδι ή πέστο νιόκι .

«Αυτή η συνταγή είναι η τέλεια οδηγία για το μαγείρεμα μιας μπριζόλας με κόκαλα ribeye. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από αλάτι, πιπέρι και μια πινελιά βουτύρου για ένα γευστικό και ζουμερό αποτέλεσμα! Το κλειδί εδώ είναι να αφήσετε τη μπριζόλα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν την φέρετε στο τραπέζι για να βοηθήσετε τους χυμούς να αναδιανεμηθούν.» — Diana Chistruga

Μια σημείωση από τον ελεγκτή συνταγών μας

Συστατικά

  • Δύο (3/4-λίβρα) μπριζόλες με κόκαλο rib-eye , πάχους τουλάχιστον 1 ίντσας
  • 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher Crystal Diamond
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού  φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι , ή περισσότερο για γεύση
  • 1 κουταλιά της σούπας ουδέτερο λάδι, όπως λάδι κανόλας ή αβοκάντο
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο , προαιρετικά

Βήματα για να το φτιάξετε

  1. Συγκεντρώστε τα υλικά.The Spruce/Diana Chistruga
  2. Αφήστε τις μπριζόλες να καθίσουν σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 και έως και 40 λεπτά πριν τις μαγειρέψετε. Τοποθετήστε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου και θερμαίνετε στους 350 F.The Spruce/Diana Chistruga
  3. Ακριβώς πριν τα μαγειρέψετε, πασπαλίζετε τις μπριζόλες με αλάτι και πιπέρι.The Spruce/Diana Chistruga
  4. Προσθέστε το λάδι σε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεστάνετε το τηγάνι μέχρι να γυαλίσει το λάδι.The Spruce/Diana Chistruga
  5. Τοποθετήστε τις μπριζόλες στο ζεστό τηγάνι και σοτάρετε από τη μια πλευρά για 3 έως 4 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τις μπριζόλες και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για 3 με 4 λεπτά.The Spruce/Diana Chistruga
  6. Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης, μετρήστε την εσωτερική θερμοκρασία της μπριζόλας. Ανάλογα με το πάχος της μπριζόλας και το επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας, οι μπριζόλες μπορεί να έχουν ήδη γίνει σε αυτό το σημείο.Η εσωτερική θερμοκρασία της μπριζόλας πρέπει να είναι 110 F για σπάνια, 120 F για medium-rare, 130 F για medium, 140 F για medium-well, και 150 F για καλή παρασκευή.The Spruce/Diana Chistruga
  7. Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο πάνω από κάθε μπριζόλα, αν θέλετε. Αν οι μπριζόλες δεν είναι ακόμα έτοιμες, μετακινήστε το ταψί στο φούρνο και ψήστε μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή ετοιμότητα, 3 με 5 λεπτά ακόμα.The Spruce/Diana Chistruga
  8. Μεταφέρετε τις μπριζόλες σε ένα ξύλο κοπής για να ξεκουραστούν τουλάχιστον 5 λεπτά πριν τις κόψετε σε φέτες και τις σερβίρετε.The Spruce/Diana Chistruga

Τρόπος αποθήκευσης

Αφήστε την μπριζόλα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο και τη φυλάξετε στο ψυγείο. Θα διατηρηθεί καλά για δύο έως τρεις ημέρες. Το ξαναζεστάνουμε για λίγα λεπτά σε ένα ζεστό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας ή απολαύστε το ως κρύο σάντουιτς μπριζόλας.

Παραλλαγές Συνταγών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπριζόλες New York strip αντί για rib-eyes σε αυτή τη συνταγή.

Για να συμπυκνώσετε τη γεύση του κρέατος και να βεβαιωθείτε ότι είναι καρυκευμένο μέσα και έξω, μπορείτε να στεγνώσετε τη μπριζόλα με άλμη για έως και μια μέρα. Πασπαλίστε τη μπριζόλα και από τις δύο πλευρές με το αλάτι που απαιτείται στη συνταγή και βάλτε το στο ψυγείο, ακάλυπτο, για τουλάχιστον δύο ώρες ή έως και μία ημέρα πριν το μαγείρεμα.

Για να αλείψετε τη μπριζόλα με αρωματικό βούτυρο, περίπου 1 λεπτό πριν τελειώσει το μαγείρεμα της μπριζόλας στην εστία, προσθέστε το βούτυρο που απαιτείται στη συνταγή απευθείας στο τηγάνι μαζί με μερικά κλωναράκια θυμάρι και μερικές σκελίδες σκόρδο σπασμένες. Γέρνετε προσεκτικά το τηγάνι, ώστε το λιωμένο βούτυρο να πέσει στην κάτω άκρη και απλώστε το πάνω από τις μπριζόλες επανειλημμένα για 1 λεπτό περίπου.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *