Μπάρμπεκιου και ψησίματος σε όλο τον κόσμο

Το ψήσιμο στη σχάρα και το μπάρμπεκιου είναι ένας από τους πιο αγνούς και αυθεντικούς τρόπους για να μαγειρέψετε και να φέρετε τους ανθρώπους κοντά στη διαδικασία. Υπάρχει κάτι στο φαγητό που συναντάμε τη φωτιά που μας ενώνει όλους, ανεξάρτητα από την προέλευσή μας.

 Είτε ένα αργό κάψιμο σε ένα υπόγειο λάκκο είτε το κάρβουνο μιας φλεγόμενης ψησταριάς, υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στο ψήσιμο στη σχάρα και οι πολιτισμοί είχαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χρόνια για να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους.

Ελάτε μαζί μας καθώς κάνουμε ένα ταξίδι σε μερικές από τις παλαιότερες και πιο διακεκριμένες παραδόσεις ψησίματος σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε να σας εμπνεύσει να δοκιμάσετε κάτι νέο στην επόμενη μαγειρική σας.

Μπάρμπεκιου (Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό)

Αν και το barbacoa είναι μια μακρόχρονη παράδοση στο Μεξικό, οι παλαιότερες ρίζες του ανήκουν στους Taíno, τους ιθαγενείς του Πουέρτο Ρίκο και των Δυτικών Ινδιών. Στο Πουέρτο Ρίκο, το barbacoa ψήνεται πάνω από το έδαφος χρησιμοποιώντας μια σχάρα κατασκευασμένη από ανθεκτικά στη θερμότητα κλαδιά δέντρων. 

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούσαν άγρια ​​θηράματα και ψάρια, αλλά σήμερα τα εγχώρια κρέατα όπως το χοιρινό και το βοδινό είναι η πρωτεΐνη της επιλογής.

Στο Μεξικό το barbacoa φαίνεται λίγο διαφορετικό. Το κατσίκι, το πρόβατο και το βοδινό κρέας μαγειρεύονται σε υπόγειο λάκκο.

 Ανάλογα με την περιοχή, τα φύλλα αγαύης ή τα φύλλα μπανάνας μπορεί να καλύπτουν το κρέας για να εμποτίσουν τη γεύση και να μετριάσουν τη θερμότητα για να μην καεί το κρέας.

Asado (Νότια Αμερική)

Οι χώρες της Νότιας Αμερικής, Παραγουάη, Ουρουγουάη και ιδιαίτερα η Αργεντινή είναι γνωστές για το asado τους, που μεταφράζεται σε “ψητό” ή “ψητό” στα ισπανικά. Συνήθως, ένα asado θα περιλαμβάνει μια ποικιλία από κρέατα όπως βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο, chorizo ​​και morcilla , που θα ψηθούν σε ανοιχτή φωτιά.

 Ένα asado είναι σχεδόν πάντα μια μεγάλη κοινωνική εκδήλωση, με άφθονο κόκκινο κρασί, σαλάτες και κλασικές σάλτσες όπως το chimichurri .

Dark Hausa (Δυτική Αφρική)

Ο λαός των Hausa της Δυτικής Αφρικής, έχει μια μακρά, πλούσια πολιτιστική ιστορία. Από τα πολλά δημοφιλή street food τους, η προσέγγιση των Hausa στο ψήσιμο στη σχάρα συνοψίζεται καλύτερα με το dibi, ένα kabob με ψητό κρέας. 

Κομμάτια κρέατος, συνήθως αρνί, μαρινάρονται σε μείγμα φυστικιών και αρωματικών μπαχαρικών , σουβλίζονται και μαγειρεύονται σε σχάρα.

Braai (Νότια Αφρική)

Το braai είναι η νοτιοαφρικανική εκδοχή ενός cookout, το οποίο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Στην πραγματικότητα, οι Νοτιοαφρικανοί έχουν μια εθνική Ημέρα Braai και έναν συνοδευτικό ύμνο.

 Ένα braai χρησιμοποιεί ντόπιο ξύλο για να ψήσει μια σειρά από κρέατα και ψάρια, και νοτιοαφρικανικό λουκάνικο που ονομάζεται boerewors. Επιπλέον, υπάρχουν συνήθως πολλά άλλα ευδιάκριτα νοτιοαφρικανικά πιάτα, όπως παπ, χυλός από καλαμποκάλευρο και τσακαλάκα, ψημένα φασόλια.

Κορεάτικο μπάρμπεκιου

Το παραδοσιακό κορεάτικο μπάρμπεκιου μαγειρεύεται από τους επισκέπτες σε ένα γκαζάκι που ψήνεται στη σχάρα στο κέντρο του τραπεζιού τους. Οι επισκέπτες μπορούν να παραγγείλουν από ένα μενού με μαριναρισμένο κρέας και θαλασσινά και επιπλέον. Το Bulgogi , ή το μαριναρισμένο μοσχαρίσιο κρέας, είναι μια δημοφιλής επιλογή για κορεάτικο μπάρμπεκιου, αλλά το galbi , ή τα κοντά παϊδάκια, είναι επίσης συχνά ορατά.

 Chapchae, ένα γυάλινο πιάτο με ζυμαρικά και bibimbap προσθέτουν στο γεύμα. Πριν από το γεύμα και για να συνοδεύσει το μπάρμπεκιου, έρχεται μπαντσάν, συνοδευτικά, που περιλαμβάνουν ρύζι και kimchi, αγγουράκια τουρσί και άλλα. Προσθέστε λίγο soju, ή κρασί από κορεάτικο ρύζι, για μια πλήρως αυθεντική εμπειρία.

Chuanr & Char Siu (Κίνα)

Η προσέγγιση της Κίνας στο ψήσιμο στη σχάρα ποικίλλει μεταξύ των επαρχιών της. Στη βορειοδυτική επαρχία Xinjiang, το chuanr είναι ένα στυλ μπάρμπεκιου που χρησιμοποιεί συνήθως σουβλάκια αρνιού, καλυμμένα με μείγμα μπαχαρικών κύμινου. 

Το Char siu έχει τις ρίζες του στην καντονέζικη κουζίνα και φτιάχνεται με μαριναρισμένο χοιρινό πισινό ή άλλο λιπαρό κομμάτι χοιρινού κρέατος. Το χαρακτηριστικό κόκκινο εξωτερικό του char siu είναι από πάστα κόκκινων φασολιών ή κόκκινη μαγιά σε σκόνη ρυζιού.

Satay (Νοτιοανατολική Ασία)

Σήμερα, το satay εμφανίζεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά αρχικά ήταν μια ινδονησιακή εφεύρεση. Φτιαγμένο με το σουβλάκι και το ψήσιμο στη σχάρα τρυφερά κομμάτια κρέατος, το σατάι σερβίρεται στη συνέχεια με μια καρυκευμένη σάλτσα με βάση το φιστίκι. 

Τα σουβλάκια που χρησιμοποιούνται για το ψήσιμο του satay είναι φτιαγμένα είτε από το πλευρό ενός φύλλου καρύδας είτε από μπαστούνια μπαμπού. Ενώ το satay είναι ένα κοινό φαγητό του δρόμου, το συναντάμε συχνά σε πολλούς τύπους εστιατορίων.

Mangal (Μέση Ανατολή)

Στη Μέση Ανατολή, η λέξη “mangal” αναφέρεται τόσο στη φιλοξενία ενός μπάρμπεκιου, όσο και στη σχάρα που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα.

 Παραδοσιακά, ένα μαγκάλ ψήνεται με κάρβουνο, όπου σχεδόν οποιοδήποτε είδος κεμπάπ , από βοδινό κεμπάπ μέχρι κεμπάπ adana , μπορεί να πεταχτεί από πάνω και να ψηθεί στη σχάρα. Τα πρόσθετα πιάτα που μπορείτε να δείτε σε ένα μαγκάλ περιλαμβάνουν πλευρές όπως ταμπουλές, διάφορες ελιές και σάλτσες όπως το khyar bi laban .

Αμερικάνικο μπάρμπεκιου

Υπάρχουν πολλά στυλ αμερικανικού μπάρμπεκιου , αν και οι ισχυρότερες παραδόσεις συγκεντρώνονται στο Τέξας , στα νοτιοανατολικά και στα μεσοδυτικά της χώρας. Η προτιμώμενη τεχνική μαγειρέματος περιλαμβάνει έναν καπνιστή με ξύλα ή κάρβουνα, αν και όταν έρθει η ώρα να καρυκεύσετε και να σερβίρετε το μπάρμπεκιου, αυτό θα ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή. 

Στην Αλαμπάμα, υπάρχει κοτόπουλο μπάρμπεκιου ντυμένο με λευκή σάλτσα , ενώ στο Τενεσί, είναι γλυκόξινη
σάλτσα μπάρμπεκιου Μέμφις .

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *