Εύκολη σάλτσα τυριού Cheddar

Μια φτιαγμένη από την αρχή σάλτσα τυριού τσένταρ είναι εύκολο να παρασκευαστεί στο σπίτι. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί μια απλή βάση λευκής σάλτσας και τριμμένο τυρί για να δημιουργήσει μια νόστιμη σάλτσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους.

 Μαγειρεύεται γρήγορα και καρυκεύεται απαλά με στεγνή μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, ώστε να έχει μια καθολική γεύση στην οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Τι είδους τυρί να χρησιμοποιήσετε για τη σάλτσα τυριού

Σχεδόν κάθε τυρί τσένταρ θα λειτουργήσει για σάλτσα τυριού, αλλά επιλέξτε ένα που έχει καλή γεύση από μόνο του. Γενικά, τα πολύ αιχμηρά παλαιωμένα τσένταρ δεν λιώνουν τόσο καλά όσο τα νεότερα τσένταρ, αλλά τα περισσότερα τσένταρ που διατίθενται στο τυπικό παντοπωλείο σας θα λειτουργήσουν τέλεια σε αυτή τη συνταγή. 

Το μόνο τσένταρ που πρέπει να αποφύγετε είναι το προ-τριμμένο είδος. Τα προ-τριμμένα τυριά επικαλύπτονται με κυτταρίνη, η οποία εμποδίζει τα κομμάτια του τυριού να κολλήσουν μεταξύ τους στη σακούλα. Ωστόσο, αναστέλλει επίσης το λιώσιμο και μπορεί να δώσει στις σάλτσες μια κοκκώδη υφή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη σάλτσα τυριού Cheddar

Απλά λαχανικά στον ατμό: Βάλτε απλά λαχανικά στον ατμό όπως μπρόκολο, κουνουπίδι ή πράσινα φασόλια με σάλτσα τυριού για ένα εύκολο, ευχάριστο συνοδευτικό πιάτο. Για περισσότερη υφή, πασπαλίστε με καρυκευμένη βουτυρωμένη ψίχα ψωμιού.

Μακαρόνια και τυρί:  Για να φτιάξετε γρήγορα μακαρόνια και τυρί, συνδυάστε τη σάλτσα με 3 έως 4 φλιτζάνια μαγειρεμένα και στραγγισμένα μακαρόνια. Μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί και προσθέστε βουτυρωμένη τριμμένη φρυγανιά και περισσότερο τυρί, αν θέλετε. 

Ψήνετε σε φούρνο 350 F μέχρι να ροδίσουν και η τριμμένη φρυγανιά (αν χρησιμοποιείτε), για 20 με 25 λεπτά. 

Γεμιστές ψητές πατάτες με μπρόκολο: Ψήνετε 4 έως 6 μεγάλες πατάτες ροζέ μέχρι να μαλακώσουν. Ανοίξτε τις πατάτες και αφρατέψτε την πατάτα ελαφρά με ένα πιρούνι, αφήνοντας το κέλυφος ανέπαφο. Τακτοποιούμε σε πιάτα. 

Περιχύνουμε με ζεστό μαγειρεμένο μπρόκολο και σάλτσα τυριού με κουτάλα πάνω από το μπρόκολο.

Σάντουιτς με κοτόπουλο ή γαλοπούλα: Τοποθετήστε 4 χοντρές φέτες τοστ σε ένα ταψί. Γεμίστε κάθε φέτα φρυγανιάς με φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου και μια φέτα ντομάτα.

Περιχύστε με τη σάλτσα τυριού και στη συνέχεια με μπέικον. Βάλτε κάτω από το κρεατοπαραγωγής μέχρι να ζεσταθεί και η σάλτσα τυριού να αφρατέψει. 

Nachos: Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου και ένα (4 ουγγιές) κονσέρβα ψητό πράσινο τσίλι σε κύβους, καλά στραγγισμένο στη σάλτσα ταυτόχρονα με το τριμμένο τυρί. Σερβίρουμε πάνω από νάτσος .

Γιατί η σάλτσα μου τυριού δεν είναι λεία;

Ένας λόγος για μια σάλτσα με σβώλους μπορεί να είναι ότι το roux —το μείγμα λιωμένου βουτύρου και αλευριού που πυκνώνει τη σάλτσα—είναι υπερβολικά ψημένο ή καμένο.

 Οι συνιστώμενοι χρόνοι θέρμανσης και μαγειρέματος της συνταγής θα πρέπει να το αποτρέψουν. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αυξήσετε τη θερμότητα για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Είναι επίσης σημαντικό να προσθέτετε το γαλακτοκομικό στο roux σιγά σιγά ενώ ανακατεύετε συνεχώς.

Το τυρί μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. Το φρεσκοτριμμένο τυρί λειτουργεί καλύτερα από το συσκευασμένο τριμμένο τυρί. Όταν το προσθέτετε, η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να μην «σπάσει» το τυρί (όταν το λίπος αποχωριστεί από το τυρί λόγω υπερθέρμανσης), κάτι που θα προκαλέσει μια κοκκώδη σάλτσα. 

Δοκιμάστε να προσθέσετε το μισό τυρί και ανακατέψτε το μέχρι να λιώσει και μετά προσθέστε το υπόλοιπο. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε το τηγάνι από τη φωτιά κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, θερμαίνοντάς το μόνο εάν χρειάζεται για να βοηθήσει το λιώσιμο.

Συμβουλές για την παρασκευή σάλτσας τυριού

Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι στο λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς, για να αποφύγετε τους σβόλους. Αν έχετε, μπορείτε να κοσκινίσετε το αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα μικρό διχτυωτό σουρωτήρι. Αυτή η μέθοδος έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της αφαίρεσης τυχόν σβώλων αλεύρι από την έναρξη.

Ομοίως, προσθέστε το γάλα σε μια λεπτή, σταθερή ροή, ανακατεύοντας καθώς προσθέτετε. Μπορείτε επίσης να σταματήσετε να ρίχνετε το γάλα και να ανακατεύετε για ένα λεπτό εάν διαπιστώσετε ότι ο βραχίονας έκχυσης είναι πιο γρήγορος από τον βραχίονα που χτυπάτε.

Διατηρώντας τη φωτιά σε χαμηλή ή μέτρια-χαμηλή διασφαλίζει ότι δεν θα καψαλίσετε την όμορφη σάλτσα σας. Αυτή η συνταγή συνδυάζεται γρήγορα. Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στη βιασύνη της διαδικασίας.

Ζεσταίνουμε ελάχιστα τη σάλτσα αφού προσθέσουμε το τυρί. Μάλιστα, μπορείτε να κατεβάσετε τη σάλτσα από τη φωτιά ενώ ανακατεύετε το τυρί. Αν δεν είναι αρκετά ζεστό για να λιώσει το τυρί, το ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά για να τελειώσει η λιώση.

Κόψτε το δικό σας τυρί για αυτή τη συνταγή. Είναι βεβαίως δυνατό να φτιάξετε σάλτσα τυριού από προ-τριμμένο τυρί, αλλά οι καλύτερες, πιο λείες και πιο γευστικές σάλτσες τυριού παρασκευάζονται με τυρί που πωλούνται σε τεμάχια.

Για μια εξαιρετικά τυρώδη σάλτσα, ανακατέψτε έως και 1 φλιτζάνι (4 ουγγιές) επιπλέον τριμμένο τσένταρ.

“Αυτή η συνταγή είναι μια εξαιρετική βάση για να βασιστείς και να προσαρμοστείς όπως χρειάζεται. Την ανακάτεψα με μαγειρεμένα ζυμαρικά και ήταν τέλεια και δεν ήταν πολύ πιο χρονοβόρα από το κουτί mac and cheese (η γεύση είναι πολύ καλύτερη και ξέρεις τι περιέχει Η προσθήκη μπαχαρικών όπως πάπρικα, βασιλικός, ρίγανη, σκόρδο και καγιέν μπορεί να προσθέσει ενδιαφέρον και για διάφορα πιάτα. Είναι σίγουρα μια συνταγή που πρέπει να κρατήσετε στο ρεπερτόριό σας.” — Colleen Graham

Μια σημείωση από τον ελεγκτή συνταγών μας

Συστατικά

  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ξερή
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι (ή λευκό πιπέρι)
  • 1 1/2 φλιτζάνια γάλα  (ή ελαφριά κρέμα)
  • 1 φλιτζάνι (4 ουγγιές) τριμμένο τυρί τσένταρ  (ήπιο ή κοφτερό)

Βήματα για να το φτιάξετε

Συγκεντρώστε υλικά.The Spruce Eats / Diana Chistruga

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι, τη στεγνή μουστάρδα και το πιπέρι.The Spruce Eats / Diana Chistruga  

Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.The Spruce Eats / Diana Chistruga 

Προσθέστε σταδιακά το γάλα ή την ελαφριά κρέμα, ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν καλά.The Spruce Eats / Diana Chistruga 

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει και να ομογενοποιηθεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, για 5 λεπτά.The Spruce Eats / Diana Chistruga 

Προσθέστε το τυρί και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και η σάλτσα να γίνει λεία και να ανακατευτεί καλά. The Spruce Eats / Diana Chistruga 

Δοκιμάζουμε και πασπαλίζουμε με περισσότερο αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *