Συνταγή για χορτοφαγικές ντομάτες γεμιστές

Γεμισμένες με ένα μείγμα τυριού, τριμμένη φρυγανιά, ψιλοκομμένες ντομάτες, σκόρδο και μυρωδικά , αυτές οι γεμιστές ντομάτες είναι απολύτως νόστιμες και γεμίζουν την κουζίνα με ένα φιλόξενο άρωμα. Δεν χρειάζεται πολύ η προετοιμασία των ντοματών και ψήνονται γρήγορα στο φούρνο. Μπορείτε να τα σκάσετε και στη σχάρα!

Οι γεμιστές ντομάτες είναι ένα φανταστικό χορτοφαγικό συνοδευτικό ή ορεκτικό, ή ακόμα και ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο. Αν και είναι ιδανικά για καλοκαιρινά γεύματα, επειδή είναι η κορύφωση της εποχής της τομάτας, αποτελούν μια ευέλικτη και εύκολη προσθήκη στο τραπέζι του δείπνου οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.

Οι καλύτερες ποικιλίες ντομάτας για την παρασκευή γεμιστών ντοματών

Οποιαδήποτε σφιχτή ντομάτα που θα κόβετε σε φέτες για σάντουιτς είναι μια καλή επιλογή για αυτή τη συνταγή. Οι κλασικές μέτριες ή μεγάλες κόκκινες ντομάτες όπως οι μπριζόλες ή οι ντομάτες στο αμπέλι είναι τέλειες. Ορισμένες πιο σαρκώδεις ποικιλίες κειμηλίων μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ντομάτες που είναι αρκετά μεγάλες ώστε να ανοίγουν και να γεμίζουν.

Τα λεπτοκαμωμένα δαμάσκηνα και τα ντοματίνια είναι γενικά πολύ μικρά για να γεμίσουν και η πιο μαλακή σάρκα δεν κάνει το καλύτερο μπολ.

Πώς να κόψετε τις ντομάτες για γέμιση

Για να κόψετε τις ντομάτες για γέμιση, ξεκινήστε κόβοντας την κορυφή κάθε ντομάτας λίγο κάτω από το στέλεχος. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε προσεκτικά ένα μικρό κουτάλι για να αφαιρέσετε το εσωτερικό (μεταφέρετε το εσωτερικό σε ένα τρυπητό για να στραγγίξει). 

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το κάτω μέρος χρειάζεται λίγο αδιάκριτο. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε τυχόν επίμονα κομμάτια. Προσπαθήστε να αποφύγετε να τρυπήσετε την εξωτερική σάρκα και το δέρμα καθώς εργάζεστε. η γέμιση θα σφραγίσει τυχόν μικρές τρύπες, αλλά θέλετε ένα ωραίο, δυνατό μπολ.

Μόλις τρυπήσετε κάθε ντομάτα, την πασπαλίζετε με αλάτι και την τοποθετείτε ανάποδα σε ένα πιάτο ή σε μια σχάρα πάνω σε λαμαρίνα για να στραγγίξει όσο ετοιμάζετε τη γέμιση.

Συμβουλές για τις καλύτερες γεμιστές ντομάτες

Στραγγίστε τον πελτέ: Μην ανησυχείτε για την αφαίρεση κάθε σπόρου, αλλά στραγγίστε καλά τον πελτέ ντομάτας, ώστε η γέμιση να μην είναι πολύ ρευστή. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε τυχόν πιο σκληρά λευκά κομμάτια του πυρήνα αν θέλετε.

Κάντε το καθάρισμα λίγο: Για να κάνετε τον καθαρισμό πιο εύκολο, στρώστε το ταψί ή το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές πιάτο για κρεατοπαραγωγή: Για μια εξαιρετικά τραγανή επικάλυψη, ψήστε για λίγο τις ντομάτες λίγο πριν τις σερβίρετε. Απλώς φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές πιάτο για κρεατοπαραγωγή ή τηγάνι για να τα μαγειρέψετε, εάν σκοπεύετε να τα ψήσετε.

Πάρτε ένα άλμα στην προετοιμασία: Αν θέλετε, μπορείτε να γεμίσετε τις ντομάτες έως και μια μέρα νωρίτερα. Σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο και στη συνέχεια ψήνετε αμέσως πριν το σερβίρετε.

Τι να σερβίρετε με χορτοφαγικές γεμιστές ντομάτες

Σερβίρετε τις γεμιστές ντομάτες ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο. Είναι ένα πλούσιο συμπλήρωμα για μπριζόλα και χοιρινό , καθώς και για χορτοφαγικά κεμπάπ . Ή για ένα πιο ελαφρύ γεύμα, απλά προσθέστε μια φρέσκια σαλάτα . Μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε για brunch μαζί με μια φριτάτα .

“Σέρβιρα αυτές τις νόστιμες γεμιστές ντομάτες με σουφλέ τυριού για ένα δείπνο και ήταν μεγάλη επιτυχία. Με μια απλή σαλάτα, θα έκαναν ένα υπέροχο χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, ειδικά το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στο απόγειό τους.” – Μέγκαν Ο. Στάιντραγκερ

Μια σημείωση από τον ελεγκτή συνταγών μας

Συστατικά

  • 4 μέτριες προς μεγάλες ντομάτες
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (χρησιμοποιήστε μια χορτοφαγική ποικιλία, αν χρειάζεται)
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο , ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό, συν περισσότερο για το γαρνίρισμα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Βήματα για να το φτιάξετε

Συγκεντρώστε τα υλικά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 400 F, τοποθετώντας τη σχάρα στο κέντρο.The Spruce Eats / Bahareh Niati

Λίγο κάτω από το στέλεχος, κόψτε την κορυφή από κάθε ντομάτα και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε προσεκτικά το εσωτερικό, μεταφέροντας τον πολτό σε ένα σουρωτήρι που έχει τοποθετηθεί πάνω από το νεροχύτη ή σε ένα πιάτο για να πιάσει τους χυμούς. Στραγγίστε όλο το υγρό και πετάξτε όσο το δυνατόν περισσότερους σπόρους.The Spruce Eats / Bahareh Niati

Πασπαλίστε το εσωτερικό των ντοματών με 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και βάλτε τις ανάποδα σε ένα πιάτο ή σε μια σχάρα πάνω από μια λαμαρίνα για να συνεχίσετε να στραγγίζετε καθώς ετοιμάζετε τη γέμιση.The Spruce Eats / Bahareh Niati

Ψιλοκόψτε την ντομάτα που αφαιρέσατε και προσθέστε τη σε ένα μέτριο μπολ με τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, το τυρί μοτσαρέλα, το σκόρδο, τα μυρωδικά, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.The Spruce Eats / Bahareh Niati

Τοποθετούμε τις κούφιες ντομάτες όρθιες σε ένα ταψί ή σε ένα ταψί και γεμίζουμε την καθεμία με ίσες ποσότητες από τη γέμιση, ανακατεύοντας τη γέμιση αν χρειάζεται.The Spruce Eats / Bahareh Niati

Ψήστε τις ντομάτες μέχρι να αρχίσει να σπάει η φλούδα, η γέμιση να αφρίσει και το τυρί να λιώσει, περίπου 15 με 25 λεπτά. Εάν σας αρέσει (και χρησιμοποιήσατε ένα πιάτο κατάλληλο για κρεατοπαραγωγή), τελειώστε τα κάτω από το κοτόπουλα για περίπου 2 λεπτά.The Spruce Eats / Bahareh Niati

Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με φρέσκο ​​μαϊντανό πριν σερβίρουμε.The Spruce Eats / Bahareh Niati

Τρόπος αποθήκευσης

Οι γεμιστές ντομάτες είναι καλύτερες όταν είναι φρεσκοψημένες, αλλά διατηρούνται καλά για μια ή δύο μέρες όταν ψύχονται σε αεροστεγές δοχείο. Τα ξαναζεστάνουμε στο φούρνο στους 400 F για περίπου 15 λεπτά. λίγο παραπάνω τυρί από πάνω τα φρεσκάρει.

Αν και δεν είναι ιδανικές επειδή θα είναι πιο μαλακές, μπορείτε να καταψύξετε τις ντομάτες πριν ή μετά τη γέμιση. αφήστε τα να ξεπαγώσουν στο ψυγείο πριν τα ψήσετε ως συνήθως.

Παραλλαγές Συνταγών

Ψήστε τις γεμιστές ντομάτες στη σχάρα : Ψήστε τις γεμιστές ντομάτες σε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο που βρίσκεται πάνω από μια σχάρα που έχει θερμανθεί στους 400 F περίπου για μια υπέροχη καπνιστή γεύση.

Ανακατέψτε τα καρυκεύματα: Αντικαταστήστε τα αποξηραμένα βότανα της συνταγής με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού από ένα σπιτικό ιταλικό καρύκευμα ή το αγαπημένο σας μείγμα μπαχαρικών που αγοράσατε από το κατάστημα ή σπιτικά.

Συνοδέψτε με φρέσκα βότανα: Εάν έχετε κήπο με βότανα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αποξηραμένα βότανα με 1/2 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα.

Μεταβείτε στο αγαπημένο σας στυλ φρυγανιάς. Το Panko, η χωρίς γλουτένη και η καρυκευμένη φρυγανιά είναι εξαιρετικές επιλογές. Φροντίστε η φρέσκια φρυγανιά να είναι πολύ ωραία.

Πηγαίνετε για δημητριακά: Αντί για τριμμένη φρυγανιά, προσθέστε 1/3 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι, κινόα ή άλλο σιτάρι.

Προσθέστε λίγο κρέας: Το μαγειρεμένο αλεσμένο ιταλικό λουκάνικο, ο μαγειρεμένος μοσχαρίσιος κιμάς ή ψιλοκομμένο πεπερόνι – χωρισμένο ομοιόμορφα με τριμμένη φρυγανιά ή ένα δημητριακό – είναι νόστιμα και μετατρέπουν τις ντομάτες σε ένα ελαφρύ γεύμα ενός πιάτου.

Παίξτε με το τυρί: Διασκεδάστε με διαφορετικά στυλ τυριού και συνδυάστε τα με διάφορα βότανα. Για παράδειγμα, συνδυάστε μια ντομάτα τύπου Caprese και χρησιμοποιήστε μόνο βασιλικό με φρέσκια μοτσαρέλα ή συνδυάστε γραβιέρα με θυμάρι ή φέτα και ρίγανη.

Κάντε το vegan: Για βέγκαν γεμιστές ντομάτες, χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας τυρί χωρίς γαλακτοκομικά .

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *