Ολλανδική μηλόπιτα (Καλύτερη συνταγή)

Αφεθείτε με αυτήν την τέλεια γλυκιά και βουτυράτη ολλανδική μηλόπιτα . Ανεβάζει την παραδοσιακή μηλόπιτα σε ένα νέο επίπεδο νοστιμιάς!

Αυτή η πίτα έχει μια χρυσή κρούστα στο κάτω μέρος, σιροπιαστή γέμιση μηλόπιτας στη μέση και ένα βουτυρένιο κραμπλ από πάνω.

Το πρωταρχικό γευστικό προφίλ δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι γεμάτο με γλυκά και τάρτα μήλα ανακατεμένα με θερμαντικά φθινοπωρινά μπαχαρικά. Είναι ένας κλασικός συνδυασμός, αλλά ποτέ δεν απογοητεύει.

Ωστόσο, οι υφές είναι αρκετά εντυπωσιακές. Και τα τρία επίπεδα προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Η νιφάδα της κρούστας συμπληρώνει τέλεια την τραγανότητα των μήλων. Και το crumbly streusel από πάνω είναι το κερασάκι στην τούρτα. (Εννοώ πίτα!)

Αυτή η συνταγή είναι τόσο καλή που κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί. Και αν ανησυχείτε ότι θα είναι πολύ περίπλοκο για εσάς, μην ανησυχείτε. Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε!

Ολλανδική μηλόπιτα εναντίον παραδοσιακής μηλόπιτας (Ποια είναι η διαφορά;) 

Και οι δύο μηλόπιτες έχουν το ίδιο κάτω και μεσαίο στρώμα: μια νιφάδα, βουτυρωτή κρούστα και μια γλυκιά γέμιση μήλου.

Η διαφορά έγκειται στο επάνω στρώμα. Μια παραδοσιακή μηλόπιτα έχει μια άλλη στρώση κρούστας από πάνω. Μια ολλανδική μηλόπιτα έχει ένα βουτυρώδες streusel crumble.

Υλικά για την Ολλανδική Μηλόπιτα 

Η ολλανδική μηλόπιτα έχει τρία κύρια συστατικά:

1. Κρούστα πίτας

Αν και τίποτα δεν ξεπερνά τη σπιτική κρούστα πίτας, μην αισθάνεστε ένοχοι για τη χρήση της αγορασμένης από το κατάστημα. Το ψήσιμο δεν χρειάζεται να είναι πολύ περίπλοκο. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι ένα ασφαλές περιβάλλον. Κανείς δεν θα σε κρίνει.

2. Γέμιση πίτας:

  • Μήλα – Τα μήλα Granny Smith προσφέρουν την καλύτερη γεύση, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για να διαλέξετε.
  • Χυμός λεμονιού – Προστατεύει τα μήλα από το να μαυρίσουν και φωτίζει τη γεύση τους.
  • Ζάχαρη – Ένα μείγμα από κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη δημιουργεί το καλύτερο επίπεδο γλυκύτητας.
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – Για να πήξει το σιρόπι της γέμισης.
  • Μπαχαρικά  – Ένα απλό μείγμα κανέλας και μοσχοκάρυδου είναι απλώς το εισιτήριο.

3. Τοπινγκ Streusel:

Ένα μείγμα αλευριού για όλες τις χρήσεις, ζάχαρης και μαλακωμένου βουτύρου δημιουργεί γλυκά και βουτυρώδη crumbles. Ροδίζουν μετά το ψήσιμο.

Πώς να φτιάξετε ολλανδική μηλόπιτα 

1. Ετοιμάστε την κρούστα: Στρώνουμε τον πάτο και τις πλευρές ενός πιάτου πίτας με βαθύ πιάτο με μια κρούστα πίτας στο ψυγείο. Πιάστε τις άκρες με τις άκρες των δακτύλων σας για μια όμορφη παρουσίαση.

2. Προετοιμάστε τα μήλα: Ξεπλύνετε, ξεφλουδίστε, τον πυρήνα και κόψτε τα μήλα σε φέτες. Κάντε λεπτές, ομοιόμορφες φέτες για να εξασφαλίσετε ότι θα ψηθούν όμορφα. Κόψτε τα σε φέτες πάχους 1/4 ίντσας.

3. Φτιάχνουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε τα μήλα σε φέτες, τις ζάχαρες, τα μπαχαρικά, το αλεύρι και το χυμό λεμονιού. Αυτό το μέρος δεν απαιτείται, αλλά αν έχετε χρόνο, αφήστε τη γέμιση να καθίσει για 20-30. Αυτό του επιτρέπει να βγάλει τα υγρά από τα μήλα.

4. Φτιάχνουμε το κράμπλ: Ανακατεύουμε το αλεύρι, τις ζάχαρες και το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή ένα μπλέντερ ζαχαροπλαστικής μέχρι να γίνουν χοντρά crumble. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να το ανακατέψετε.

5. Συναρμολογήστε την πίτα: Ρίξτε με κουτάλι τη γέμιση στην κρούστα της πίτας. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξετε τον περιττό χυμό. Καλύπτουμε τη γέμιση με το κράμπλ.

6. Το ψήνουμε για 50 λεπτά στους 375 βαθμούς Φαρενάιτ.

7. Αφήστε την να κρυώσει: Η πίτα χρειάζεται τουλάχιστον 2 ώρες για να κρυώσει για να μπορέσετε να την κόψετε σε φέτες. Υπομονή φίλοι! 

Συμβουλές και κόλπα για την καλύτερη ολλανδική μηλόπιτα

Κόψτε τα μήλα σε φέτες πάχους 1/4 ίντσας για την καλύτερη υφή . Έχουν τέλεια ισορροπία μαλακού και τραγανού μετά το ψήσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι για να το κάνετε αυτό, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε έναν κόφτη μήλου . Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφες φέτες.

Χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού . Εάν τα μήλα σας είναι πολύ γλυκά για τις προτιμήσεις σας, στύψτε λίγο φρέσκο ​​χυμό λεμονιού από πάνω τους. Αυτό θα εξισορροπήσει τις γεύσεις.

Αφήνουμε τη γέμιση να καθίσει . Τα μήλα περιέχουν πολλά υγρά, γεγονός που κάνει τη γέμιση της πίτας επιρρεπής στο να είναι νερουλή. Για να μην συμβεί αυτό, αφήστε τη γέμιση να καθίσει για 20 έως 30 λεπτά πριν τη μεταφέρετε στην κρούστα της πίτας. Τα σάκχαρα στη γέμιση θα τραβήξουν τα υγρά στα μήλα, τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να πετάξετε.

Στραγγίστε το υγρό . Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τη γέμιση της πίτας στην κρούστα για να στραγγίξουν τα υγρά. Το πολύ υγρό θα κάνει την κρούστα μουσκεμένη.

Ανακατέψτε το . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα πιρούνι είτε ένα μπλέντερ ζαχαροπλαστικής για να φτιάξετε την επικάλυψη streusel. Ειλικρινά, όμως, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.

Βάζουμε την πίτα στο κάτω ταψί του φούρνου . Με αυτόν τον τρόπο, η κρούστα θα είναι πιο κοντά στην πηγή θερμότητας του φούρνου. Αυτό θα κατανείμει τον ζεστό αέρα ομοιόμορφα στο κάτω μέρος της κρούστας, καθιστώντας το σφιχτό και τραγανό.

Σκεπάζουμε την πίτα . Αν η επικάλυψη crumble αρχίζει να ροδίζει πολύ κατά το ψήσιμο, σκεπάζουμε την πίτα χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

Προσέξτε τη θερμοκρασία . Ξέρετε ότι η πίτα γίνεται όταν το κράμπλ έχει πάρει χρυσαφί χρώμα. Αλλά για να είστε πιο σίγουροι, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης. Είναι έτοιμο όταν η γέμιση φτάσει τους 175 βαθμούς Φαρενάιτ.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κόψουμε σε φέτες . Οι χυμοί θέλουν χρόνο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το κόψετε πολύ νωρίς, η γέμιση θα είναι πολύ νερουλή.

Σερβίρετε την πίτα με μια μπάλα παγωτό βανίλια . Ο συνδυασμός δημιουργεί μια υπέροχα ζεστή και κρύα αντίθεση.

Αν το θέλετε επιπλέον γλυκό, περιχύστε το με ζεστή καραμέλα . Είναι τόσο απίστευτα καλό!

Ψήστε την πίτα μια μέρα μπροστά . Αυτό δίνει στις γεύσεις περισσότερο χρόνο να ενωθούν. Αυτό θα βελτιώσει επίσης τη συνοχή των χυμών της γέμισης.

Καλύψτε τα υπολείμματα με πλαστική μεμβράνη ή τοποθετήστε τα σε αεροστεγές δοχείο . Αποθηκεύστε την πίτα σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 5.

Τι είναι το Blind-Baking;

Το ψήσιμο στα τυφλά είναι η διαδικασία ψησίματος της κρούστας της πίτας στα μισά του δρόμου πριν προσθέσετε τη γέμιση. Το εμποδίζει να μουσκέψει. Αυτό το βήμα είναι ιδανικό αν θέλετε η κρούστα της πίτας σας να παραμείνει σφιχτή και τραγανή.

Για να ψήσετε στα τυφλά, απλώς στρώστε την άψητη κρούστα με αλουμινόχαρτο και γεμίστε τη με άψητο ρύζι ή φασόλια. Το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ. Αφαιρούμε τα βάρη και το αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσετε τη γέμιση. Μπορείτε να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία κρυώνοντάς το στο ψυγείο.

Τα καλύτερα μήλα για ψήσιμο

Εξαρτάται από το πόσο γλυκιά ή τάρτα θέλετε να είναι η γέμιση της πίτας σας. 

Τα μήλα της Granny Smith είναι τέλεια τραγανά. Η πικρή τους έρχεται σε πολύ καλή αντίθεση με τη γλυκύτητα των σακχάρων και τη ζεστασιά των μπαχαρικών.

Αλλά και πάλι, είναι πραγματικά θέμα προτίμησης. Υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες μήλων που είναι επίσης εξαιρετικές για ψήσιμο, όπως:

  • Jonagold – τάρτα και γλυκό
  • Honeycrisp – μέτρια γλυκό, τραγανό και σφιχτό
  • Braeburn – εξαιρετικά τραγανό, γίνεται ζουμερό όταν ψήνεται
  • Golden Delicious – γλυκό
  • Gala – γλυκό
  • Fuji – σούπερ γλυκό

Ενώ όλα αυτά τα είδη διαφέρουν ως προς το επίπεδο γλυκύτητάς τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Διατηρούν καλά το σχήμα τους ακόμα και στο ψήσιμο.

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε επίσης μια ποικιλία από μήλα. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός γλυκών και ξινών μήλων, δοκιμάστε έναν συνδυασμό από Granny Smith, Honeycrisp και Golden Delicious.

Πρέπει να μαγειρέψετε τη γέμιση μήλου;

Μερικές συνταγές μηλόπιτας απαιτούν να μαγειρέψετε τα μήλα εκ των προτέρων. Το δοκίμασα μερικές φορές, και έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το μαγείρεμα των μήλων μαζί με τα σάκχαρα και τα μπαχαρικά τους δίνει μια πιο βαθιά γεύση και έναν πιο πηχτό χυμό.

Είναι όμως απαραίτητο; Όχι, δεν είναι. Το ψήσιμο ωμά μήλα είναι τέλεια! Πιστέψτε με, αυτή η συνταγή κάνει μια πολύ εντυπωσιακή μηλόπιτα.

Σίγουρα, το ψήσιμο των μήλων ωμά μπορεί να κάνει τη γέμιση της πίτας νερουλή. Αλλά αν τηρήσετε τις παραπάνω συμβουλές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Μπορείτε να το παγώσετε;

Απολύτως. Μάλιστα, η ολλανδική μηλόπιτα είναι ιδανική για να την φτιάξετε εκ των προτέρων γιατί παγώνει υπέροχα! Είναι εξαιρετικά ιδανικό κατά τις πολυάσχολες περιόδους διακοπών.

Για να παγώσετε την πίτα, πρέπει πρώτα να την αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου εντελώς. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 8 ώρες.

Σκεπάζουμε καλά την πίτα με πλαστική μεμβράνη και αλουμινόχαρτο. Το διπλό τύλιγμα θα αποτρέψει το κάψιμο του καταψύκτη. Τοποθετήστε το ανάλογα και παγώστε το. Η ολλανδική μηλόπιτα θα παγώσει καλά για έως και 1 έως 3 μήνες.

Όταν είστε έτοιμοι να το ψήσετε, βγάζετε την πίτα από την κατάψυξη και αφαιρείτε τα περιτυλίγματα. Τοποθετούμε ένα φύλλο μπισκότων στη μεσαία σχάρα του φούρνου και το προθερμαίνουμε στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ. Εν τω μεταξύ, αφήστε την πίτα να ξεπαγώσει στον πάγκο.

Μόλις είναι έτοιμος ο φούρνος, τοποθετούμε την πιατέλα της πίτας πάνω από το φύλλο μπισκότων και τη ζεσταίνουμε ξανά για 30 λεπτά. Εάν το streusel ροδίζει πολύ κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης, καλύψτε το πιάτο χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

Για μονές φέτες πίτας, τις ξαναζεσταίνετε είτε στο φούρνο είτε στην τοστιέρα, και τις δύο στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ. Εάν χρησιμοποιείτε το φούρνο, ελέγχετε τα κάθε 3 με 5 λεπτά για να δείτε αν η πίτα έχει ζεσταθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Εάν χρησιμοποιείτε τοστιέρα, ελέγχετε κάθε λεπτό.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *