Μοσχαρίσιο στιφάδο παλιομοδίτικο

Όταν πρόκειται για χειμωνιάτικο comfort food, ένα καλό παλιομοδίτικο μοσχαρίσιο στιφάδο είναι περίπου όσο καλό είναι.

Χορταστικό, ζεστό και γεμάτο λαχανικά, είναι ευέλικτο και τόσο εύκολο να συνδυαστεί. 

Το καλύτερο μέρος είναι ότι είναι ένα θαύμα με ένα δοχείο. Αντί να αφιερώσετε ένα σωρό κατσαρόλες και τηγάνια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το άνετο δείπνο μαγειρεύοντας στο πίσω μέρος σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Είτε λοιπόν αναζητάτε ένα γρήγορο δείπνο το βράδυ της εβδομάδας είτε κάτι για να σας ζεστάνει μετά από μια κουραστική χειμωνιάτικη εβδομάδα, αυτό το παλιομοδίτικο μοσχαρίσιο στιφάδο είναι για εσάς.

Μοσχαρίσιο στιφάδο παλιομοδίτικο

Το υπέροχο με ένα πιάτο σαν αυτό είναι η χρήση καθημερινών υλικών. 

Οι πιθανότητες είναι να έχετε έτοιμα καρότα, σέλινο, πατάτες και σκόρδο. Και η σχάρα μπαχαρικών σας έχει πιθανώς μαϊντανό, δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι. 

Σας προτείνω να μαγειρέψετε το μοσχαρίσιο στιφάδο σας σε ολλανδικό φούρνο . Μπορεί να είναι λίγο ακριβά, αλλά αξίζουν τόσο την επένδυση. 

Ένας ολλανδικός φούρνος θα κατανείμει καλύτερα τη θερμότητα, επιτρέποντας ένα πιο ομοιόμορφο ψήσιμο στο κρέας σας.

Το ότι μπορείτε να πάτε κατευθείαν από τη σειρά στον φούρνο είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κανονική, βαριά κατσαρόλα για αυτό. Απλώς προσέχετε και ανακατεύετε περιστασιακά για να μην κολλήσει τίποτα στον πάτο. 

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια αργή κουζίνα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τα ρίξετε όλα στην κατσαρόλα πριν τη δουλειά και να επιστρέψετε στο σπίτι για το τέλειο γεύμα. 

Αυτό το πιάτο είναι τόσο εύκολο να γίνει. Απλώς σιγοβράστε το κρέας σας και σιγοβράστε με τα μπαχαρικά για μια ώρα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα λαχανικά σας και το πυκνωτικό και αφήστε για άλλη μια ώρα.

Μόλις δοκιμάσετε το μοσχάρι που λιώνει στο στόμα και το παχύ και γευστικό σάλτσα, θα φτιάχνετε αυτό το στιφάδο όλη την ώρα.

Συστατικά

Ένας λόγος που μου αρέσει αυτή η συνταγή είναι ότι είναι εύκολο να τροποποιηθεί. Δεν έχετε πατάτες; Χρησιμοποιήστε κολοκύθα! Ξεμείνατε από μαϊντανό; Δοκιμάστε λίγο θυμάρι. 

Τούτου λεχθέντος, είναι κλασικό για κάποιο λόγο.

Μοσχαρίσιο κρέας στιφάδο. Η καλύτερη επιλογή για στιφάδο είναι το «τσακ». Αυτό σημαίνει συνήθως κρέας από τον ώμο μιας αγελάδας. 

Συνήθως μπορείτε να βρείτε προκομμένο τσοκ στο κατάστημα, το οποίο θα σας εξοικονομήσει χρόνο στο κόψιμο και το κούρεμα. Ωστόσο, ένα καλό ψητό τσακ θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή.

Μια πιο φιλική προς τον προϋπολογισμό επιλογή είναι να βρείτε μια συσκευασία με κρέας στιφάδο που είναι συχνά ένας συνδυασμός διαφορετικών κομματιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι καλό γιατί ορισμένες περικοπές μπορεί να είναι σκληρές.

Αλλά όταν αργείτε να μαγειρέψετε το κρέας σας όπως σε αυτό το στιφάδο, τα περισσότερα κομμάτια θα γίνουν τρυφερά και νόστιμα.

Φυτικό λάδι. Όταν αγγίζετε το λάδι, ιδανικά θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι που έχει υψηλή θερμοκρασία καπνού. Δεδομένου ότι θα ροδίσετε πρώτα το κρέας στην κατσαρόλα σας, δεν θέλετε κάτι που θα μπορούσε να αρχίσει να καίγεται.

Ορισμένες εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν φυστικέλαιο, σησαμέλαιο και λάδι αβοκάντο. 

Μοσχαρίσιο μπουγιόν. Το Bouillon είναι ένα συμπυκνωμένο ζωμό που θα ολοκληρώσει το στιφάδο σας με όλη αυτή τη χορταστική γεύση βοείου κρέατος. 

Αν και χρησιμοποιείτε βόειο κρέας, λαχανικά και καρυκεύματα, το στιφάδο σας μπορεί να μην έχει γεύση αν το παραλείψετε. 

Καρυκεύματα. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί δεντρολίβανο, μαϊντανό και μαύρο πιπέρι για μια υπέροχη νότα βοτάνων στο σάλτσα. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να τα τροποποιήσετε σύμφωνα με το γούστο που προτιμάτε. 

Το θυμάρι και η πάπρικα κάνουν εξαιρετικές προσθήκες, μαζί με σπόρους σέλινου ή μάραθου. 

Λαχανικά. Οι πιο οικονομικές και κλασικές επιλογές λαχανικών πρέπει να είναι το σέλινο, το καρότο, το κρεμμύδι και οι πατάτες. Αποτελούν τη βάση τόσων πολλών σούπες και μαγειρευτά για έναν λόγο: απλά λειτουργούν. 

Όπως προανέφερα, είσαι ελεύθερος να προσθέτεις και να αφαιρείς ανάλογα με το τι σου αρέσει και τι έχεις.

Οποιοσδήποτε αριθμός λαχανικών με ρίζα θα ήταν υπέροχες προσθήκες σε αυτό το στιφάδο, και η προσθήκη λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στον όγκο του, κάνοντάς το να διαρκέσει περισσότερο. 

Άμυλο καλαμποκιού. Χωρίς αυτό, θα έχετε ένα στιβαρό και αλμυρό στιφάδο. Απλώς θα μοιάζει περισσότερο με σούπα από στιφάδο. 

Προσθέτοντας άμυλο καλαμποκιού στη σάλτσα σας θα εξασφαλίσετε μια υπέροχα πηχτή σάλτσα για να καλύψετε όλα αυτά τα συστατικά σε κάθε μπουκιά.

Συμβουλές για το καλύτερο στιφάδο

Όσο εύκολη κι αν είναι αυτή η συνταγή, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την ξεπεράσετε:

Συνιστάται η χρήση τσοκ για αυτή τη συνταγή, λόγω του φυσικού μαρμάρου και του πόσο τρυφερό θα γίνει μετά από αργό μαγείρεμα. 

Δοκιμάστε να συνδυάσετε το άμυλο καλαμποκιού με καρυκεύματα και να ρίξετε το κρέας πριν ροδίσει. Αυτό θα δημιουργήσει μια εκπληκτική κρούστα εξωτερικά που ξεχειλίζει από γεύση. 

Όταν ροδίζετε το κρέας, μην γεμίζετε υπερβολικά την κατσαρόλα. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε σε παρτίδες, αλλά η υπερβολική ποσότητα ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε πολλά υγρά, τα οποία θα αποτρέψουν μια καλή κρούστα στο εξωτερικό. 

Μην καθαρίζετε την κατσαρόλα σας πριν προσθέσετε ξανά το κρέας με το υγρό. Στην πραγματικότητα, η προσθήκη μιας πινελιάς κόκκινου κρασιού όχι μόνο θα προσθέσει γεύση, αλλά θα βοηθήσει επίσης να χαλαρώσει όλη αυτή η γεύση από τον πάτο του τηγανιού.

Για μια πραγματική γεύση, δοκιμάστε να ψήσετε τα λαχανικά σας πριν τα προσθέσετε στην κατσαρόλα. Μια εξαιρετική επιλογή εδώ είναι να ρίξετε τα πάντα στον πελτέ ντομάτας και να μαγειρέψετε μέχρι να μαλακώσουν. Θα προσθέσει πραγματικό βάθος γεύσης στο στιφάδο. 

Πάντα να αραιώνετε το μπουγιόν πριν το προσθέσετε στην κατσαρόλα για να μην σχηματιστούν σβώλοι. 

Μπορείτε να ρυθμίσετε το πάχος της σάλτσας είτε προσθέτοντας λίγο επιπλέον υγρό είτε περισσότερο άμυλο καλαμποκιού προς το τέλος του μαγειρέματος. 

Χρησιμοποιώντας μια μαύρη μπύρα αντί για λίγο από το υγρό θα δώσει μια βαθιά και καραμελωμένη γεύση που θα συνδυάζεται τέλεια με το βόειο κρέας. 

Η χρήση ολόκληρων μικρών πατατών θα τις αποτρέψει από το να μαλακώσουν και θα προσθέσει επιπλέον γεύση από το δέρμα. 

Μην κόβετε τα λαχανικά σας πολύ μικρά, διαφορετικά θα γίνουν πολύ μαλακά και θα χάσουν τη δομή τους. 

Ποια λαχανικά πάνε καλά στο μοσχαρίσιο στιφάδο;

Αυτή η συνταγή είναι μια φανταστική και οικονομική επιλογή. Χρησιμοποιώντας μόνο πατάτες, καρότα, σέλινο και κρεμμύδι, μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη παρτίδα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο!

Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι μια βάση που δεν πρέπει να παραλείψετε, αλλά ίσως δοκιμάσετε ασκαλώνια ή κρεμμύδια Cipollini για κάτι διαφορετικό. 

Τα λαχανικά με ρίζα είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε το στιφάδο και να προσθέσετε γεύση. Οτιδήποτε από παστινάκι μέχρι κολοκύθα θα λειτουργήσει καλά και δεν θα γίνει χυλός μετά το μαγείρεμα. 

Αν ψάχνετε για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε να προσθέσετε μια επιλογή από μανιτάρια. Θα δώσουν μια διαφορετική υφή και μια γήινη γεύση που θα συνδυάζεται με το χορταστικό μοσχαρίσιο κρέας.

Η προσθήκη λαχανικών, όπως σπανάκι και λάχανο, όχι μόνο θα δώσει λίγο χρώμα στο στιφάδο σας αλλά θα ενισχύσει τα θρεπτικά συστατικά. 

Μπορεί το μοσχαρίσιο στιφάδο να παρασκευαστεί εκ των προτέρων;

Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε αυτό το πιάτο.

Ξεφλουδίστε, κόψτε και ψιλοκόψτε τα λαχανικά σας και αποθηκεύστε τα σε μια σακούλα Ziplock. Μπορείτε ακόμη και να διπλασιάσετε την παρτίδα και να καταψύξετε τη μισή για ακόμα πιο γρήγορη προετοιμασία την επόμενη φορά.

Φροντίστε να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια και τις πατάτες σας στην κατάψυξη για να μην μαυρίσουν.

Εάν αγοράσατε ένα ψητό, αντί για προκομμένο τσοκ, κόψτε το και μοιράστε το πριν το αποθηκεύσετε σε σακούλα Ziplock στο ψυγείο.

Εάν χρησιμοποιείτε αργόμαγειο, μπορείτε να το αφήσετε να μαγειρεύει όλη την ημέρα για να είναι έτοιμο για δείπνο. Αλλά αυτό το στιφάδο είναι επίσης υπέροχο, αν όχι καλύτερο, όταν σερβίρεται την επόμενη μέρα.

Η προετοιμασία αυτής της συνταγής έγκαιρα θα επιτρέψει στις γεύσεις να παντρευτούν και θα την κάνει ακόμα πιο νόστιμη μετά από μια ή δύο νύχτες στο ψυγείο. 

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *